Pantilliset.fi

Palpa

Tölkki

Tölkki

Vuonna 1996 kauppojen hyllyille tulivat pantilliset juomatölkit. Niissä kiertää raaka-aine: palautetut alumiinitölkit sulatetaan ja materiaalista tehdään uusia tölkkejä erittäin energiatehokkaasti. Tölkit ovat kevyitä ja särkymättömiä, ja ne ovatkin lunastaneet paikkansa yhtenä suosituimmista juomapakkauksista. Myös pantittomat tölkit kannattaa palauttaa, jotta raaka-aine saadaan kiertoon ja luonnonvaroja säästettyä!

Suomessa myydään vuosittain yli miljardi juomatölkkiä, joista valtaosa palautuu kierrätykseen.

Tiesitkö, että...

 • Pantin saa vain ehjästä tölkistä.
 • Alumiinia voidaan kierrättää lähes loputtomiin.
 • Tölkin valmistus uusiokäyttöön vie vain 5 % ensivalmistusprosessin energiasta.

Juomatölkin historiaa

Kierrätysmuovipullo

Kierrätysmuovipullo

Monimuotoiset ja kevyet PET-pullot tulivat pantillisiksi 1.1.2008, jolloin niitä koskeva uusi laki astui voimaan. Pullojen etikettiin tuli panttimerkintä ja palautusautomaatteihin käsittelyohjeet.

Tölkkien lailla kierrätysmuovipulloissa kiertää raaka-aine, jota hyödynnetään yhä monipuolisemmin. Värittömistä pulloista tehdään uusien pullojen lisäksi mm. sadetakkeja. Värilliset taas päätyvät esimerkiksi fleece-puseroiksi, kravateiksi, repuiksi ja laukuiksi.

Tiesitkö, että...

 • Etiketin on oltava tallella ja vahingoittumaton, sillä automaatti tunnistaa pantillisuuden etiketin viivakoodista.
 • Tyhjät muovipullot palautetaan korkillisina: näin myös korkit saadaan kierrätykseen.
Kierrätyslasipullo

Kierrätyslasipullo

Kierrätyslasipullo tuli mukaan Palpan hallinnoimiin kierrätysjärjestelmiin keväällä 2012. Uudistuksen myötä aikaisemmin Alkon järjestelmään kuuluneet kierrätyslasipullot voi palauttaa samaan automaattiin kuin muutkin pantilliset juomapakkaukset.

Kierrätyslasipulloissa kiertää raaka-aine, jota voidaan hyödyntää monipuolisesti eri tarkoituksiin. Kierrätyslasin uusiovalmistus on energiatehokasta: jokainen kierrätyslasista valmistettu tonni uusiolasia kuluttaa noin 30 % vähemmän energiaa kuin sen valmistus neitseellisistä raaka-aineista.

Tiesitkö, että...

 • Pantin saa ehjistä pantillisista pulloista, joiden etiketti on tallella ja vahingoittumaton.
 • Panttiarvo on 0,10 € kaikenkokoisista pulloista.
 • Materiaalia voidaan hyödyntää monipuolisesti, esimerkiksi uusiin pulloihin, teollisuuden routaeristeisiin tai kevytbetoniin.
Uudelleentäytettävä lasipullo

Uudelleentäytettävä lasipullo

Suositut uudelleentäytettävät lasipullot ovat pantillisten juomapakkausten uranuurtajia. Niiden palautusjärjestelmä luotiin jo 1950-luvulla - samoihin aikoihin, kun Suomessa pidettiin olympialaiset. Vuosien mittaan klassikkopullot ovat tulleet tutuiksi, ja ne palautetaan lähes sataprosenttisesti.

Tiesitkö, että...

 • Uudelleentäytettävien lasipullojen palautusaste on noin 97 %.
 • Pulloautomaatti tunnistaa pantillisuuden pullon muodosta.
 • Pullon pitää olla palautettaessa tyhjä ja ehjä.