Pantilliset.fi

Palpa

Juomatölkin historiaa

Ensimmäinen tölkitetty olut tuli myyntiin vuonna

valmistajana amerikkalainen panimo Gottfried Kruger. Aluksi tölkit olivat peltiä.

Ensimmäisen sukupolven juomatölkeissä ei ollut minkäänlaista avaajaa. Sisältöön pääsi käsiksi tekemällä kanteen kaksi reikää erillisellä apuvälineellä. Se tunnettiin nimellä.

Alumiiniset juomatölkit otettiin käyttöön 60-luvun puolivälin tienoilla. Kuluneiden 50 vuoden aikana niiden maailmanlaajuinen markkinaosuus on noussut

Aukirepäistävän kannen keksi ja patentoi ohiolainen Ermal Fraze 1963. Nykyisen avausmekanismin prototyypin puolestaan kehitti Dan Cudzik vuonna 1975.

Tölkki kiertää Suomessa

Alumiinia voidaan kierrättää lähes loputtomiin. Näin kädessäsi oleva tölkki on saattanut tuntea jo monen muun janoisen kosketuksen!

Suomessa pakkausten lisävero puolittui tölkin osalta vuonna 2004 ja poistui kokonaan 1.1.2008. Suomi on korkealla palautusasteellaan tölkkien kierrätyksen kansainvälistä huippua.

Tölkin valmistus uusiokäyttöön vie vain 5% ensi-valmistusprosessin energiasta. Yhden alumiinitölkin kierrätyksestä säästyneellä energialla voi polttaa hehkulamppua 4 tunnin ajan.

Suomessa myydään vuosittain yli miljardi juomatölkkiä, joista valtaosa palautuu kierrätykseen.

Kurkistus tulevaisuuden alumiinipalloon

Alumiini – ja tölkki – ovat jo nyt muovanneet elämäntapaamme monin tavoin. Niin ne taitavat tehdä tulevaisuudessakin. Tässä arvauksia tulevasta kehityksestä.

Valmistustekniikoiden kehittyessä tölkit ovat yhä monimuotoisempia  – vaikka kolmikulmaisia tai epäsymmetrisiä.

Kaupallinen kilpailu tuottaa yhä uusia mahdollisuuksia tölkin ulkopinnan brändäykseen. Tässä sovelletaan esimerkiksi lasertekniikkaa, lämpöön reagoivia musteita ja uusia painovärejä.

Tölkin avaamis- ja sulkemismekanismit muuttuvat. Tölkki voi olla itseviilenevä. Se kertoo, milloin juoma on sopivan viileää tai lämmintä nautittavaksi.

Myös alumiiin ja muiden raaka-aineiden kierrätys tehostuu äärimmilleen.

Suomalaisten kehittämä juomapakkausten kierrätysjärjestelmä on saatettu ottaa käyttöön jo lähes kaikissa EU-maissa, kenties jopa ympäri maailmaa. Kierrätysmateriaalia käyttävien yritysten lukumäärä nousee todennäköisesti räjähdysmäisesti.