Pantilliset.fi

Palpa

Testaa tietosi

1. Mitä pantillisille tölkeille ja pulloille tapahtuu sen jälkeen, kun ne on palautettu kauppaan?

Oikein!Väärin! Pantilliset juomapakkaukset jatkavat matkaansa palautusautomaatilta kierrätykseen. Kierrätystapa riippuu pakkauksesta. Osa lasipulloista pestään ja täytetään uudelleen. Tölkit viedään alumiinisulattamoon ja niistä syntyy uusia tölkkejä. Muovi- ja lasipullot rouhitaan tai murskataan ja niistä valmistetaan uusia pakkauksia sekä muita tavaroita ja materiaaleja.

2. Kuinka monta juomapakkausta Suomessa palautetaan keskimäärin joka sekunti?

Oikein!Väärin! Suomessa palautetaan vuosittain noin 1300 miljoonaa tölkkiä, noin 490 miljoonaa muovipulloa ja noin 140 miljoonaa kierrätyslasipulloa. Joka sekunti palautetaan siis keskimäärin 41 tölkkiä, 16 muovipulloa ja 4 lasipulloa. Vuoden aikana palautetut tölkit ja pullot riittäisivät jonoon asetettuina kiertämään maapallon kahdeksan kertaa!

3. Kuinka suuri osa tölkeistä ja pulloista palautetaan takaisin kiertoon?

Oikein!Väärin! Yli 90 % vuoden aikana myydyistä tölkeistä ja pulloista palautetaan takaisin kiertoon. Juomapakkausten palautusasteet ovatkin Suomessa maailmanennätysluokkaa. Hyvä me!

4. Mistä palautusautomaatti tunnistaa pullon tai tölkin pantilliseksi?

Oikein!Väärin! Palautusautomaatti tunnistaa pullot ja tölkit muodosta ja viivakoodista ja maksaa sitten oikean pantin. Muodon tunnistamista varten automaatissa on kamera, ja viivakoodia varten skannaava valonsäde. Panttimerkintä kertoo pantin määrän juoman ostajalle, mutta automaatti ei osaa sitä lukea.

5. Minkä juomapakkauksen valmistusmateriaalista syntyy kierrätyksen tuloksena muun muassa reppuja, paitoja ja kyniä?

Oikein!Väärin! Muovisista pulloista saadusta muovirouheesta valmistetaan paitsi uusia pulloja, myös esimerkiksi reppuja, paitoja ja kyniä. Tölkkialumiinista tehdään uusia tölkkejä, ja lasipulloista saatavasta lasimurskeesta syntyy esimerkiksi rakennusteollisuuden tarvitsemia täyte- ja eristemateriaaleja.

6. Mistä juoman ostaja voi tietää, saako tölkistä tai pullosta pantin vai ei?

Oikein!Väärin! Kaikki vaihtoehdot pitävät paikkansa. Osassa lasipulloista ei ole panttimerkintää, jolloin pantillisuuden voi tarkistaa kaupan hyllyreunan hintalapusta tai kassakuitista.

7. Mikä on oikea kierrätyspaikka juomatölkeille, jotka eivät kuuluu suomalaisen panttijärjestelmän piiriin?

Oikein!Väärin! Oikeita vastauksia ovat palautusautomaatti ja metallinkeräys. Esimerkiksi ulkomailta ostetut, pantittomat tölkit voi siis palauttaa palautusautomaattiin siinä missä muutkin tölkit, niistä ei vain makseta panttia. Pantittomat lasipullot voi viedä lasinkeräykseen, ja pantittomat muovipullot kierrätetään energiajakeena tai pannaan sekajätteeseen.

8. Miksi pullot pitää palauttaa niin, että etiketti on ehjä?

Oikein!Väärin! Palautusautomaatti tunnistaa pullon pantillisuuden sen muodon ja viivakoodin perusteella. Viivakoodi löytyy etiketistä, joten ilman etikettiä pullo jää tunnistamatta eikä automaatti osaa maksaa oikeaa panttia. Samasta syystä automaatti ei tunnista myöskään ruttuista tölkkiä.

9. Mikä voi olla vikana, kun palautusautomaatti ei toimi?

Oikein!Väärin! Kaikki mainitut voivat häiritä automaatin toimintaa. Tiesithän, että palautusautomaattiin on hyvä palauttaa vain tyhjiä pulloja tai tölkkejä? Pakkauksista roiskuva neste voi sotkea laitteen kameran, viivakoodinlukijan tai liukuhihnat, mikä saattaa hidastaa tai muuten häiritä automaattia.

10. Panttimerkinnän keskellä lukee pantin arvo. Mitä eri panttiarvoja Suomessa on käytössä?

Oikein!Väärin! Suomessa on käytössä neljä panttiarvoa: 10, 15, 20 ja 40 senttiä. Panttiarvoista määrätään jätelain juomapakkausasetuksessa.